Minikoulu: valokuvaus

Valokuvaaminen on kiehtova tapa tutustua erilaisiin ympäristöihin ja nähdä asioita uusista kuvakulmista. Valokuvauksessa voi keskittyä niin suuriin kokonaisuuksiin kuin pieniin yksityiskohtiin.

Hyvien kuvien ottaminen vaatii hieman harjoittelua, mutta tärkeintä kuitenkin on, että valokuvaaminen on ennen kaikkea hauskaa. Valokuvaaja Salla Keskinen on koonnut mielenkiintoisia valokuvausvinkkejä ja -harjoituksia, joita voit tehdä niin yksin tai yhdessä ystävien kanssa.

Minikoulu: valokuvaus

Varjot

Varjot ovat vaikuttava tekijä valokuvaamisessa. Kiinnittämällä huomiota varjoihin, voi kuva muuttua suunnattomasti. Alta löydät hauskoja kuvausharjoitteita, joissa leikitään ja kiinnitetään erityistä huomiota varjoihin.

  • Kuvaa ennen sängystä nousua aamuinen peitto- ja tyynyvuoristo alaperspektiivistä. Voit kuvata saman nukkumaan käydessäsi iltavalossa, ja tarkkailla millaisia vuorenhuippuja ja varjojen laaksoja maisemasta löytyy.
  • Seuraa lähiympäristösi kiinteiden elementtien varjoja kameran ja katuliidun kanssa. Voit valita aikajänteeksi vuodenajan mukaan reilusta puolesta tunnista useampaan tuntiin. Piirrä kiinnostavien kiinteiden varjojen rajat liidulla maahan. Seuraa rakennuksen maahan lankeavaa varjoa sen reunaa pitkin; rajaa puunrungon varjoa liidullasi – ja ota yleiskuva tilanteesta. Paina mieleesi kohta, josta otit kuvan. Tule takaisin samaan paikkaan valitsemasi ajan kuluttua, tai vietä odotusaika tarkkaillen varjojen liikettä. Voit käydä jo varttitunnin päästä tarkistamassa ovatko varjot liikkuneet. Voit myös palata useamman tunnin jälkeen takaisin. Huomaa, kuinka aurinko on vaihtanut suuntaansa ja kulmaansa – kuinka se vaikuttaa varjojen suuntaan, pituuteen ja kovuuteen. Ota uusi yleiskuva samasta kohdasta kun aiemmin ja merkkaa kuvanottohetket ylös.
  • Kuvaa lähiympäristösi varjoja eri vuorokauden ja vuoden aikaan. Mitä voit oppia valon ja varjon suhteesta?

Vuodenajat

Vuodenajat vaikuttavat helposti kuvaamiseen ja itse kuviin. Eri vuodenajat vaikuttavat kuvien väreihin, valoisuuteen ja tunnelmaan.  Alla olevien harjoitusten kautta näet miten vuodenajat näkyvät valokuvissa.

  • Kuvaa kesän ensimmäiset päivät ruohonjuuritasolta. Miltä maailma näyttää sammakkoperspektiivistä? Minkälaisia pienoismaailmoita maan tasolta on löydettävissä?
  • Valitse itsellesi tärkeä paikka, jonne sinun on helppo arjessasi kulkea. Kuvaa sama paikka samasta kohdasta eri vuoden- ja vuorokauden aikoina.
  • Tutki millaisia eläinten jälkiä talvella lumelle jää. Ota jäljistä kuva – ja selvitä myöhemmin kenen jäljet lumessa olivat.

Yksityiskohdat

Hyvään kuvatarinaan tarvitaan rytmiä, jossa kuvat vaihtelevat yleiskuvista yksityiskohtiin. Esimerkiksi juhlapöydän antimet kannattaa kuvata niin, että ensin ottaa yleiskuvan tarjoiluista, ja siirtyy sen jälkeen lähemmäs kuvaamaan tarjoilujen yksityiskohtia.

  • Seuraa kiinnostavaa liikkuvaa kohdetta, kuten lintua, ihmistä, autoa tai tuulen liikuttamaan roskaa. Anna kohteen johdattaa sinut kuvausmatkalle. Voit kuvata laajemman raportin matkastasi tai kuvata minne päädyit.
  • Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin ja pieniin löytöihin. Tallenna ne mukaasi kameralle.
  • Kuvaa heijastuksia – ikkunoiden, veden tai muiden heijastavien materiaalien pinnalta.
  • Kuvaa pieteetillä sinulle merkittävimmät paikat omasta kaupungistasi. Voit valita ne puhtaan esteettisesti tai esimerkiksi hyvien muistojen perusteella.

Muodot

Meitä ympäröivä maailma on täynnä erilaisia muotoja ja kuvioita. Valokuvissa muotojen ja kuvioiden sommittelulla voidaan vaikutta kuvien hektisyyteen. Toistuvia kuviota voidaan hyödyntää kuvien selkeyttämisessä ja minimalistisen tunteen luomisessa. Mitä muotoja sinä löydät ympäriltäsi?

  • Käytä kesäpäivän lepohetki hyväksesi ja kuvaa nurmella selälläsi maaten eri pilvimuodostelmia. Nimeä ne sen mukaan, mitä pilvet muistuttavat.
  • Pareidolia on ilmiö, jossa ihminen näkee tunnistettavia piirteitä elottomissa tai sattumanvaraisissa asioissa. Kiinnitä päivän tai viikon ajan huomiota tällaisiin yksityiskohtiin – rikkinäiseen lehteen, jonka reiät muistuttavatkin silmiä ja suuta, tai vaateripustimeen, joka näyttää kiinnitysruuviensa kanssa mustekalalta.
  • Ota talteen päivän aikana tuottamasi roskat. Rakenna niistä päivän päätteeksi pieni installaatio tai patsas, ja ota tuotoksestasi teoskuva. Kierrätä jätteet tämän jälkeen.

Kuvakulma

Kuvakulmaa muuttamalla kuvan tunnelma muuttuu todella paljon ja kohdekin näyttää usein erilaiselta kuvakulmasta riippuen. Kuvata voi muun muassa yläkuvakulmasta, alakuvakulmasta, suoraan kohteen edestä tai vaikka sivusta, mahdollisuuksia on rajattomasti. Kokeile näitä hauskoja kuvausvinkkejä:

  • Vietä kotonasi aikaa lattialla tai sohvalla pää alaspäin maaten. Miltä koti näyttää nurinperin katsottuna. Kuvaa kiinnostavimmat kohdat.
  • Etsi kaunis maisema. Ota kuva maisemasta, sekä näkymästä, joka jää selkäsi taa.
  • Kulje päivä kiinnittämällä huomiota, mitä näet jaloissasi. Kuvaa kuvasarja kiinnostavimmista jalkojesi juuressa olevista kohteista.

Tarkennus

Useissa kameroissa on automaatti- ja manuaalitarkennus. Automaattisella tarkennuksella kamera säätää tarkennuksen automaattisesti, kun taas manuaalilla tarkennuksen voi säätää itse. Tarkennuksen avulla kuvaaja voi kohdentaa kuvan huomion johonkin tiettyyn asiaan kuvassa.

  • Kuvaa tuttuja asioita tarkentamatta. Miltä maailma näyttää epätarkkana ja sumeana, kun asioiden reunat, muodot ja värit sulautuvat yhteen?
  • Kokeile liikkeen pysäyttämistä salamalla. Ota kuvia pimeässä syysillassa juoksevasta ystävästä, trampoliinihypyistä tai talviyön lumisateesta.
  • Etsi kiinnostavia yksityiskohtia. Ikuista ne leikkien tarkennuksella käyttäen suurta aukkoa kuvatessasi, jolloin tarkkuusalue keskittää huomion haluamaasi kohtaan. Voit etsiä yksityiskohdista abstrakteja taideteoksia mm. valokuvataiteilija Timo Kelarannan tapaan.
  • Kiinnitä viikottaisilla reiteilläsi huomiota turhan tai ankean tuntuisiin kohtiin tai paikkoihin matkasi varrella. Valokuvaa ne tavalla, joka esittää ne kiinnostavassa valossa. Käytä hyödyksesi muun muassa erilaisia kuvakulmia, tarkennusta ja rajausta. Huomioi myös valon vaikutus paikan tunnelmaan.

Ympäristö

Ympäristöstä löytyy aina jotain uutta kuvattavaa. Tutki tuttua tai uutta ympäristöä kamerasi kanssa.

  • Ota omakuva tilaan sulautuen. Valitse lähiympäristöstäsi kiinnostava kohta, ja etsi itsellesi vaatteet, jotka sulautuisivat mahdollisimman tarkasti taustaasi/ympäristöösi. Laita kamera jalustalle, laita aikalaukaisin päälle ja juokse kuvaan. Huomio, kuinka asentosi vaikuttaa maisemaan uppoamiseen.
  • Mitä aivan uutta tai vastarakennettua voit löytää ympäristöstäsi? Entä mitkä yksityiskohdat tai asiat ovat kaikista vanhimpia kaupungissasi? Ikuista sekä uudet, että vanhat kohdat kamerallasi.
  • Hyppää sinulle vieraaseen bussilinjaan, ja jää kyydistä, kun näet ikkunasta jotakin kiinnostavaa. Käy dokumentoimassa ja tutkimassa kohdetta, ja selvitä myöhemmin minne päädyit. Mitä yllättävää kohtasit uudessa paikassa?
  • Ole turistina omassa kaupungissasi. Käy ottamassa kuvat perinteisistä kohteista – pyydä paikan päällä tuntemattomia ottamaan sinusta kuva turistikohteen edessä. Voit pyytää heitä samalla kertomaan mitä he tietävät kohteesta.
  • Pyydä kadulla tai puistossa ihmisiä kaverikuvaan kanssasi. Voit ottaa kuvan jalustan kanssa tai selfie-tilassa. Voitte myös kokeilla vaihtaa rooleja vaatetusta vaihtamalla.

Valotus

Valotus vaikuttaa muun muassa kuvan tummuuteen ja heijastavuuteen. Säätämällä valotuken voimakkuutta, kuvaan voi luoda erilaisia tunnelmia.

  • Odota pimeän tuloa – tai pimennä kodistasi huone. Laita kamera jalustalle ja aseta se pitkälle valotusajalle. Piirrä tai kirjoita taskulampulla tilaan jotakin uutta kameran valottaessa. Hidasta tai nopeuta taskulampun liikettä valotusajan tarpeiden mukaan.
  • Paljasta salamalla mitä sellaisissa paikoissa on, jonne et näe. Kokeile kuvata pimeän aikaan pensaiden sisään, kurkistaa vesiränniin tai roska-astiaan.
  • Kuvaa liikettä pitkällä valotusajalla. Laita kamera jalustalle ja kuvaa ystävääsi valkoista seinää vasten samalla, kun hän liikkuu hitaasti eteenpäin. Malli voi kokeilla myös pysähtyä hetkeksi, ja jatkaa taas liikettään. Kokeile useampi otos, niin näet tuleeko liikettä hidastaa vai nopeuttaa mielenkiintoisimman otoksen saamiseksi.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Minikoulu
Puuha
Minikoulu: sarjakuva

Minikoulu: sarjakuva

Puuha
Ulkoilu
Luontoretket

Luontoretket

Puuha
Värikylpy: Aloita tästä

Värikylpy: Aloita tästä